Zonnedoek

Een zonnedoek, ook bekend onder de naam schaduwdoek, is een doek dat je over je tuin of terras kunt spannen om zo schaduw te creëren. Dit principe is overgewaaid uit landen als Zuid Afrika en Australië, waar de zon erg fel kan schijnen. Het creëren van schaduw is daar dan ook echt noodzakelijk. Zonnedoek is in feite een alternatief voor een parasol. Voordeel is dat je met een doek geen last hebt van de zware parasolvoet die in de weg staat. Het doek hang je bijvoorbeeld aan je gevel of aan palen. Groot verschil met de doeken die in warme landen worden gebruikt is dat de doeken in Nederland bestand moeten zijn tegen regen en wind. Ze worden hier dan ook van andere materialen gemaakt.


Het zonnedoek: praktisch en sterk

Zonnedoeken zijn vrij eenvoudig om zelf op te hangen. Je bevestigt ze zelf aan de gevel, aan palen of aan bomen. Om afstanden te overbruggen kun je eventueel een extra ketting gebruiken. De materialen zijn bestand tegen het Nederlandse weer, zodat je ze niet telkens na gebruik hoeft op te bergen. Je kunt het doek de hele zomer laten hangen. Sommige doeken kunnen zelfs het hele jaar door buiten blijven hangen. Het materiaal is gemakkelijk schoon te houden. Je kunt het bijvoorbeeld schoonspuiten met een hogedrukreiniger.

Handig en trendy

Het doel van een zonnedoek is in eerste instantie natuurlijk praktisch: schaduw creëren en zo oververhitting of zonnebrand voorkomen. Maar een schaduwdoek ziet er ook nog eens heel leuk uit. Ze zijn in vele vormen, kleuren en maten te koop, zodat je er altijd een kunt vinden die past bij jouw tuin of terras. Je kunt ook meerdere doeken naast elkaar hangen. Zo wordt het zonnedoek een sfeervolle eyecatcher in je tuin.

Welke soorten zijn er?

Je kunt kiezen tussen vaste, verschuifbare en oprolbare zonnedoeken. Een vast doek wordt strak gespannen tussen bevestigingspunten en laat je zo hangen. Een verschuifbaar doek loopt over roestvrijstalen draden, waardoor het eenvoudig ingeschoven en uitgeschoven kan worden. Oprolbare zonnedoeken worden vooral gebruikt om inkijk van de straat of de buren te voorkomen of om te beschermen tegen laaghangende zon.