Zonnezeil

Zonnezeil, ook wel bekend onder de namen schaduwdoek of zonnedoek, wordt steeds populairder. Het idee komt uit warme landen waar de zon erg fel is, zoals Australië en Zuid Afrika. In die landen hangt men een katoenen doek op om uit de zon te kunnen ontsnappen. Omdat in Nederland het weer nogal wisselvallig is, is katoen hier geen geschikt materiaal. De materialen zijn hier daarom helemaal ingesteld op de Nederlandse weersomstandigheden. Een zonnezeil kun je vrij eenvoudig bevestigen boven je tuin of terras om zo schaduw te creëren.


Handig en superhip

Zonnezeil is een leuk alternatief voor de traditionele parasol. Een parasol neemt door de grote voet aardig wat ruimte in en is vaak ook zwaar om te verplaatsen. Een zonnezeil wordt boven de grond gespannen en neemt daardoor veel minder ruimte in. Het beschermt tegen de zon, omdat het materiaal de zonnestralen voor een deel blokkeert. Zo verbrand je minder snel dan als je in de directe zon zit. Maar schaduwdoeken zijn niet alleen handig, ze zijn ook nog eens hartstikke trendy. Het doek geeft een sfeervolle uitstraling. Zonnedoeken zijn in veel verschillende kleuren en vormen te koop. Er is dus altijd wel een te vinden die precies past bij jouw tuin of terras.

Welke zonnezeilen zijn er?

Er bestaan verschillende soorten zeilen, namelijk vaste, oprolbare en verschuifbare. De vaste worden strak gespannen over tuin of terras en kunnen niet worden ingeschoven. Ze zijn vaak vierkant of driehoekig. Het doek kan alleen in de zomer buiten hangen. Een verschuifbaar doek is wel open en dicht te schuiven, omdat het loopt over metalen draden. Je kunt dus naar believen zorgen voor meer schaduw of zon. Oprolbaar zeil is vooral geschikt tegen de laaghangende zon of om inkijk tegen te gaan.